Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στις 6 Μάρτη, το Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Αγιονερίου διοργάνωσε μια σειρά δράσεων, που στόχο είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ο υπεύθυνος δάσκαλος των δράσεων κος Λουκάς Τζημόπουλος (δάσκαλος της Γ? τάξης), οργάνωσε και υλοποίησε στο σχολείο, με τη συνεργασία της διευθύντριας κας Μάρθας  Κεκερίδου και του συλλόγου διδασκόντων, πολυποίκιλες δραστηριότητες. Έγινε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο χορηγήθηκε στους μαθητές των τάξεων Γ? ? Στ?, που στόχο είχε να προβληματίσει τους μαθητές σχετικά με το τι είναι βία, ποιες μορφές μπορεί να πάρει, πως αντιμετωπίζουν το φαινόμενο, αλλά και ποιες οι προτάσεις τους για την αντιμετώπισή του στο χώρο του σχολείου. Το ερωτηματολόγιο συνέταξε και επεξεργάστηκε ο κος Τζημόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η λεκτική (βρισιές, κοροϊδίες κ.α). Οι μαθητές υπέδειξαν ως ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ τους το διάλογο ? συζήτηση, καθώς και την τήρηση των κανόνων του σχολείου.

Ακολούθως δόθηκε από τον κο  Τζημόπουλο  στους μαθητές όλου του σχολείου ένα παραμύθι («Ο Φρογκ» , μια ιστορία που συνέταξαν μαθητές από  το 8ο Δ. Σ των Σερρών), το οποίο επεξεργάστηκαν βιωματικά στις τάξεις τους με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Στόχος ήταν να προβληματιστούν οι μαθητές μέσω του παραμυθιού σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, να βιώσουν συναισθήματα, να μπουν στη θέση του άλλου (ενσυναίσθηση),  να τους δοθεί χώρος και χρόνος για έκφραση και ανταλλαγή, να  συζητήσουν και να προτείνουν τις λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τα παιδιά μετά την επεξεργασία του παραμυθιού δούλεψαν σε ομάδες και προχώρησαν στη δημιουργία αφισών κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Τέλος, το σχολείο Παλαιού Αγιονερίου επισκέφθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου  η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Νηρέας» Π. Ε Κιλκίς. Τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Νηρέας» έκαναν μια σειρά βιωματικών δράσεων και παιχνιδιών με τους μαθητές του σχολείου, που στόχο είχαν την ενίσχυση της ομαδικότητας ? συνεργασίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών, την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής τους και την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Νηρέας» για την άψογη συνεργασία μας, για το  ενδιαφέρον τους και την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς και όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου για την ωραία συνεργασία.

Ο Υπεύθυνος Δάσκαλος της δράσης
Λουκάς Τζημόπουλος, δάσκαλος της Γ΄τάξης

DSCN0823

 

DSCN0832